Rockens fargerike historie

Rock er en av historiens mest populære sjangere, med millioner av fans som tviholder på sin utvalgte musikkstil. Rock er nemlig ikke bare en musikksjanger, det er en livsstil. Selv om rock kun har eksistert som en egen sjanger i femti år, har den rukket å ta flere runder rundt jorda – ja, man kan finne rockklubber på alle seks kontinent og rockkonserter avholdes med jevne mellomrom i de aller fleste land.

Den spede begynnelsen for rockemusikk

Rock startet ut som «rock and roll», med Elvis i fokus på 50-tallet i USA. Før rockmusikken krysset Atlanterhavet og fant veien til Storbritannia, var det lite oppmerksomhet rundt sjangeren. Så fort britene fikk sansen for rock, ble det helt andre boller. Legendariske grupper begynte å oppstå, grupper som fortsatt elskes av rockfrelste mennesker den dagen i dag. Led Zeppelin, The Rolling Stones, Beatles – disse rockgruppene tok over verden, og deres kjente rocklåter er fortsatt populære. Hvem har vel ikke hørt «Stairway to heaven», eller «Brown Sugar»? Rock oppstod på 50-tallet, men hadde sin storhetstid under 60- og 70-tallet, med hippiebevegelsen og sexrevolusjonen i USA og Vest-Europa. Mange land forsøkte å forby rock helt og holdent, siden sjangeren vekte sterke følelser blant ungdom, som ofte gjorde opprør mot de gamle sosiale normene. Rock ble kalt «djevelens musikk» og «musikk for narkomaner», men til slutt måtte de gamle dogmene gi plass, og rockmusikken banet seg vei inn i menneskehetens hjerter.

Musikken utvikler seg stadig

Med tiden utviklet rockmusikken seg til utallige undersjangere, med punk rock, hard rock og indie som de mest populære av disse. Mange andre variasjoner kom på banen, og diverse artister begynte å blande sammen forskjellige sjangere – ja, rock funker fint med de aller fleste typer musikk. Hard Rock Cafe ble en stor, internasjonal restaurantkjede med fokus på rockmusikk, og Elm Street Rock Cafe ble ett av Oslos mest populære steder. Nå om dagen er det Rock In og Revolver som gjelder i hovedstaden, mens Tons of Rock festivalen i Fredrikstad Festning lover å bli noe av det beste rockmiljøet har sett på mange år.